ویروس کرونا
-
برای بیماران
خطر بروز بیماری ام اس پس از ابتلا به کرونا
از دو سال قبل با آغاز پاندمی ویروس کرونا، طبق آمار رسمی چند صد میلیون نفر در سراسر جهان به این ویروس مبتلا شده اند. پزشکان ازهمان ابتدا دریافتند که عفونت کووید چیزی فراتر از یک عفونت تنفسی است و در موارد شدید با درگیری سایر ارگانها از جمله تظاهرات نورولوژیک (عصبی) همراه است. درگیری عصبی در این بیماران شامل طیف وسیعی از علایم از مه مغزی (brain fog) و از دست دادن حس بویایی تا عوارض شدیدی مانند ایجاد…
-
اخبار و مطالب روز
خطر بروز عوارض عصبی روانی پس از ابتلا به ویروس کرونا
پاندمی کووید ۱۹ که به عنوان همه گیری کرونا نیز شناخته میشود، یک بیماری همه گیر جهانی است که توسط ویروس کرونا ۲۰۱۹ (COVID-19) ایجاد می شود و موجب بروز یک سندرم حاد تنفسی می شود. این ویروس جدید اولین بار در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین شناسایی شد و در آنجا تلاشها برای مهار ویروس بی نتیجه ماند و پس از آن، ویروس در سراسر جهان انتشار یافت. سازمان جهانی بهداشت (WHO) در ۳۰ ژانویه ۲۰۲۰ یک وضعیت…
-
برای بیماران
خطر بروز آلزایمر در بیماران مبتلا به ویروس کرونا
عفونت کووید و بیماری آلزایمر نشانگرهای زیستی (بیومارکر) مشابهی از آسیب مغزی دارند. نمونه های خون نشان می دهد که انباشت این بیومارکرهای آسیب مغزی در کووید سریعتر و در سطوح بالاتری رخ می دهد. پس از گذشت نزدیک به دو سال از همهگیری ویروس کرونا، پژوهشگران هنوز در جستجو هستند که در مغز بازماندگان این عفونت چه رخ می دهد. ما می دانیم که ویروس در برخی افراد مبتلا می تواند موجب بروز طیف وسیعی از علائم عصبی روانی…
-
برای بیماران
ویروس کرونا و کمردرد
بیماری کووید یک عفونت تنفسی است که توسط ویروسی از خانواده کرونا ویروس به نام SARS-CoV-2 ایجاد می شود که معمولاً علائمی شبیه آنفولانزا مانند تب، سرفه و خستگی ایجاد می کند. پاندمی این ویروس از سال ۲۰۱۹ موجب مرگ میلیون ها نفر در سراسر جهان شده است. احساس کوفتگی و درد نیز از جمله شایع ترین علائم گزارش شده در این عفونت است. کمر نیز یکی از رایج ترین مکان های بروز درد در این بیماران است. کمردرد اغلب…
-
برای بیماران
واکسن کرونا در بیماران ضربه مغزی
با گسترش همه گیری ویروس کرونا، انجمن آسیب های مغزی آمریکا (BIAA) همه افراد مبتلا به ضربه مغزی را تشویق کرده تا برای جلوگیری از تشدید مشکلات مغزی، در برابر ویروس کرونا واکسینه شوند و از این طریق سلامت خود، خانواده و مراقبین خود را حفظ کنند. به گفته آکادمی مغز و اعصاب آمریکا، هر فردی که دارای اختلال عصبی مزمن مانند ضربه مغزی است، در برابر بیماری هایی مانند آنفولانزا و کووید آسیب پذیر است. در جامعه پزشکی، آسیب…
-
برای بیماران
واکسن کرونا و بیماری های روانپزشکی
برای مقابله با همه گیری جهانی ویروس کرونا، تلاش های فوق العاده ای برای توسعه و تولید واکسن های کرونا در حال انجام است. گزارش های اولیه در مورد ایمنی و اثربخشی واکسن امیدوار کننده است. برخی گروه ها باید به دلیل خطر بالاتر ابتلا به عفونت، احتمال بروز عوارض ماندگار یا مرگ ناشی از بیماری کووید به دلیل عوامل پزشکی، وضعیت اقتصادی اجتماعی، سن یا شغل در اولویت تزریق واکسن قرار گیرند. گفته می شود افراد مبتلا به بیماریهای…
-
برای بیماران
واکسن کرونا و بیماری میاستنی گراو
افرادی که مبتلا به میاستنی گراو (یک بیماری عصب عضله خود ایمن) هستند ممکن است در معرض خطر ابتلا به فرم شدیدتر بیماری کووید باشند و لذا، واکسیناسیون در این بیماران اهمیت ویژه ای دارد. با در نظر گرفتن این موضوع، هیئت مشاوره پزشکی Conquer MG به بررسی توصیه های صادر شده توسط مراکز کنترل بیماری (CDC) پرداخته و این دستورالعمل های کلی را ارائه کرده است. لطفاً توجه داشته باشید که این راهنما جایگزینی برای توصیه های پزشکی حرفه…
-
برای بیماران
واکسن کرونا و تومورهای مغزی
هر آنچه باید در مورد واکسن کرونا و تومور مغزی بدانید در حال حاضر، واکسیناسیون علیه ویروس کرونا با سرعت و جدیت در سراسر جهان در حال پیگیری است. در کشور ما نیز جمعیت تحت پوشش واکسیناسیون به سرعت در حال گسترش است. در این بین، برخی افراد که مبتلا به بیماری های خاص و مزمن هستند و مصرف طولانی مدت داروهای متعدد دارند، نگرانند که تزریق واکسن کرونا در آنها امن و موثر نباشد. تاکنون، مجامع علمی مختلف راهنماهایی…
-
برای بیماران
واکسن کرونا و نوروپاتی های التهابی حاد و مزمن
کمپین واکسیناسیون جهانی در پاسخ به همه گیری ویروس کرونا -19 (کووید -19) با سرعتی بی سابقه آغاز شده است. با توجه به شدت این بیماری همه گیر، تلاش گسترده ای در سطح بین المللی برای کوتاه کردن زمان ساخت و توزیع واکسن به منظور تضمین حفاظت کافی در برابر خطر ابتلا به بیماری کووید انجام شده است. ارتباط گهگاه تزریق واکسن ها با شروع نوروپاتی های التهابی همراه با اطلاعات کمی در مورد ایمنی و کارایی واکسن ها برای…
-
برای بیماران
پارکینسون و واکسن کرونا
از زمان آغاز به واکسیناسیون کرونا در کشور ما، بیماران مبتلا به پارکینسون، خانواده و مراقبان آن ها نگرانی هایی در مورد عوارض این واکسن ها دارند و سوالات متعددی مطرح می کنند که ما در این جا تلاش می کنیم به طور خلاصه به آن ها پاسخ دهیم. آیا مطالعاتی در مورد اثرات طولانی مدت ابتلا به ویروس کرونا در افراد مبتلا به پارکینسون وجود دارد؟ اخیراً، در یک مطالعه علائم پس از ابتلا به کووید را در تعداد…
-
برای بیماران
واکسن کرونا برای بیماران با سابقه سکته مغزی
آیا فردی که دچار سکته مغزی شده است باید واکسن COVID-19 را تزریق کند؟ این سوالی متداول است که بسیاری از متخصصان مغز و اعصاب در حال حاضر در حال بررسی آن هستند. سکته مغزی شما را در معرض خطر بیشتری برای بروز علائم شدید و حتی مرگ ناشی از COVID-19 قرار می دهد. پاسخ ساده به این سوال که آیا در صورت سکته مغزی واکسن را دریافت کرده اید یا خیر، برای اکثر مردم بله است. از زمانی که…
-
برای بیماران
واکسن کرونا و آلزایمر (و سایر دمانس ها)
تأیید چندین واکسن کرونا توسط مجامع علمی و بهداشتی باعث امیدواری بسیار، به ویژه در مبتلایان به آلزایمر و زوال عقل و مراقبان آنها شده است زیرا این بیماران نسبت به ویروس کرونا آسیب پذیرتر هستند. در این مقاله به برخی از سوالات رایجی که افراد مبتلا به زوال عقل و مراقبان آن ها در مورد واکسن کرونا در ذهن دارند، پرداخته می شود. آیا بیماران مبتلا به آلزایمر و سایر انواع زوال عقل باید واکسن کرونا تزریق کنند؟ بله، تزریق…
-
برای بیماران
ام اس (MS) و واکسن کرونا
واکسیناسیون علیه بیماری کووید ۱۹ برای سلامت عمومی و به ویژه ایمنی افراد آسیب پذیر بسیار مهم است. لذا، توصیه کلی به بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروز (ام اس) این است که در اسرع وقت واکسینه شوند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد واکسن های COVID-19 و بیماری ام اس، راهنمای کامل زیر را که توسط انجمن جهانی MS ارایه شده، مطالعه کنید. لازم بذکر است که تحقیقات بیشتر برای کسب اطلاعات در مورد تجربه خاص افراد مبتلا به MS…
-
برای بیماران
واکسن کرونا و میگرن
اخیراً واکسیناسیون کرونا در کشور ما با شتاب بیشتری در حال پیگیری است و با رسیدن نوبت به جمعیت کم سن و سال تر، ممکن است افراد مبتلا به میگرن فعال یا با سابقه قبلی از ابتلا به میگرن واکسینه شوند و این افراد نگران اثرات جانبی واکسن های کرونا بر عود یا تشدید سردردهایشان یا بروز عوارض نورولوژیک جدید در خود هستند. در این مقاله به برخی از این نگرانی ها خواهیم پرداخت. عوارض واکسنهای موجود کرونا، از جمله…
-
برای بیماران
سردرد ناشی از ماسک
در دوران پاندمی ویروس کرونا استفاده از ابزارهای محافظت شخصی نظیر پوشیدن ماسک یا استفاده از شیلد صورت جزو الزامات زندگی روزمره شده است بویژه کادر درمان و افرادی که در مشاغل خود در رابطه مداوم با دیگر افراد هستند، ناچارند ساعات طولانی از روز از ابزارهای محافظت شخصی مانند ماسک استفاده کنند. به نظر می رسد استفاده طولانی مدت از این ابزارهای محافظتی که بر روی مسیر عبور و مرور هوا یعنی دهان و بینی قرار می گیرند، موجب بروز…
-
برای بیماران
واکسن کرونا و صرع [ راهنمای واکسن کرونا برای بیماران صرع ]
همه چیز درباره واکسن کرونا و صرع واکسن کرونا و سوالات متداول در مورد نحوه ساخت و تزریقمجوز استفاده اضطراری چیست؟واکسن های کرونا چگونه استفاده می شود؟چه کسی باید واکسیناسیون کرونا را انجام دهد؟من کاملا سالم هستم. آیا باید واکسن بزنم؟من قبلاً کرونا داشتم و بهبود یافته ام. آیا هنوز هم باید واکسن بزنم؟آیا زنان باردار یا مادران شیرده می توانند واکسن بزنند؟آیا واکسن کرونا بی خطر است؟واکسن کرونا خیلی سریع ساخته شد. آیا آنها از نظر ایمنی مشکلی ندارند؟چه…
-
برای پزشکان
گایدلاین درمان ترمبوزهای وریدی مغزی در اثر واکسن کووید
ترومبوز سینوسهای وریدی مغز (CVST) تظاهر نادر بیماری سربرو واسکولار است. گزارشات اخیر از مراکز کنترل بیماری و وزارت غذا و دارو 6 مورد CVST مرتبط با ترومبوسیتوپنی در بیماران دریافت کننده واکسن Janssen کرونا ویروس را شناسایی کرده است.ترومبوسیتوپنی مشابه به دنبال دریافت واکسن Astrazeneca در اروپا نیز گزارش شده است. این دو واکسن حاوی وکتورهای آدنوویروس هستند. در مقابل، هیچ موردی از CVST به دنبال تزریق 182 میلیون واکسن mRNA SARS-COV2 گزارش نشده است. هدف از این مقاله…
-
برای پزشکان
آیا داروهای ضد روان پریشی (antipsychotic drugs) در مقابل COVID-19 محافظت مي كنند؟
تحقیقات جدید نشان می دهد که داروهای ضد روان پریشی ممکن است در برابر عفونت SARS-CoV-2 از بیمار محافظت کرده یا منجر به سیر خفیف بیماری شوند.نتایج تحقیقات اخیر نشان داد که به طور غیرقابل پیش بینی، افراد مبتلا به بیماری روانی شدید که درمان ضد روان پریشی دریافت می کردند، خطر پایین تری برای دچار شدن به عفونت SARS-CoV-2 و احتمالاً پیش آگهی بهتری در صورت ابتلا COVID-19 دارند.محققان شیوع و پیش آگهی COVID-19 را در 698 بیمار مبتلا…
-
اخبار و مطالب روز
“مه گرفتگی مغزی” در بازماندگان COVID-19: آیا سلول های بیگانه به مغز حمله کرده اند؟
یافته هایی که اخیرا در مقاله ای در نشریه JAMA Neurology به چاپ رسیده است، نشان می دهد که علائم نورولوژیک طولانی مدت مانند “مه گرفتگی مغز” (brain fog) که توسط برخی از بیماران پس از ابتلا به COVID-19 تجربه می شود ، ممکن است ناشی از یک آسیب شناسی منحصر به فرد باشد – انسداد مویرگ های مغز توسط سلول های بزرگ مگاکاریوسیت (Nauen et al., 202).این پژوهشگران نتایج اتوپسی پنج بیماری را که از COVID-19 فوت کردند، گزارش…
-
پیشگیری و مراقبت
شش راه برای بهبود سلامت مغز و روان بعد از یک سال سخت با COVID-19
دانشمندان علوم اعصاب شش روش اثبات شده علمی را برای کمک به بهبود سلامت مغز و روان ارائه می دهند.شکی نیست که 2020 برای همه دشوار و برای بسیاری غم انگیز بود. اما اکنون سرانجام واکسن هایی علیه COVID-19 تجویز می شود – این امید بسیار خوبی برای بازگشت به حالت طبیعی و خوشحالی در سال 2021است.با این حال ، ماه ها اضطراب ، غم و تنهایی می توانند به راحتی مارپیچی از منفی گرایی ایجاد کنند که به…
-
اخبار و مطالب روز
دانشمندان برای کشف اینکه COVID-19 چگونه بر مغز تأثیر می گذارد به داده های نوارمغزی مراجعه می کنند
بیش از یک سوم بیماران مبتلا به COVID-19 شدید با عوارض عصبی از جمله انسفالوپاتی ، سکته مغزی و تشنج مواجه می شوند.آنچه هنوز چندان روشن نیست این است که چگونه ویروس بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می گذارد. محققان برای حل این رمز و راز به داده های الکتروانسفالوگرافی (EEG) روی آورده اند.و یک مقاله جدید ، منتشر شده در Seizure – European Journal of Epilepsy ، فقط برخی از سرنخ های نامعلوم در جلوی دید را برجسته می…
-
برای پزشکان
آیا نوار مغزی ( EEG ) می تواند COVID-19 را تشخیص دهد؟
تجزیه و تحلیل داده های EEG از بیماران کرونا ویروس جدید ، که در مجله Neurophysiologie Clinique فرانسه منتشر شده است ، هیچ الگویی را پیدا نکرد که بتواند به طور خاص با COVID-19 مرتبط شود – اما تحقیقات بیشتر در این زمینه لازم به نظر می رسید.در ماه های ابتدایی همه گیری COVID-19 ، تکنسین های EEG در میان گروهی از پرسنل مراقبت های بهداشتی بودند که اخبار را تهیه می کردند ، زیرا آنها در واقع کمتر کار…
-
اخبار و مطالب روز
دانش قدرت است: چرا علم و سواد سلامت اهمیت دارد
من بعنوان پزشک و استاد دانشگاه ، دائماً تحت تأثیر اطلاعات غیرقانونی منتشر شده مربوط به COVID-19 قرار گرفته ام. من به طور معمول با باورهای غلط درمورد تاثیر استفاده از ماسک ها در گسترش ویروسی روبرو می شوم. یا به من گفته می شود که نوشیدن الکل یا شیر خام و غیر پاستوریزه با ویروس مقابله می کند یا مصرف فلفل تند درغذا، بیماری های ویروسی را از بین می برد. برخی از این سردرگمی ها مربوط به اطلاعات…
-
برای بیماران
ویروس کرونا و صرع
بیماری کووید 19 که بدنبال ابتلا به ویروس کرونای جدید ایجاد می شود، یک بیماری نوظهور است. علی رغم اینکه در هنگام نگارش این مطلب، شمار مبتلایان جهانی به این بیماری طبق آمار رسمی از مرز پنجاه میلیون نفر گذشته است، اطلاعات کافی در مورد تاثیرات متقابل این بیماری با بسیاری از بیماری های زمینه ای دیگر از جمله صرع وجود ندارد. اطلاعات موجود نشان می دهد اغلب بیماران مبتلا به صرع در مواجهه با ویروس کرونا در ریسک بالاتری…